Cirque du Platzak

Cirque du Platzak

tekst: Eline Lagendijk
foto’s: Robert Koekkoek

Cirque du Platzak zet met een varieteshow op H80 sfeervol circustheater neer en probeert ondertussen via crowdfunding genoeg te verdienen om een eigen circustent te kunnen kopen.

©Robert Koekkoek

Fakkels, jongleerballen, stukken groenten en ook de acteurs zelf vliegen door de lucht in de show die Cirque du Platzak op deze editie van H80 neerzet. ‘Wat was dat?!’, kraait een peuter in het publiek, nadat achter de schermen een rotje knalt. Het is heet in het openluchttheater van CdP maar de groep weet het verhitte publiek tot aan het eind te boeien. Veel klassieke circusnummers komen voorbij, gebracht met goede techniek en vooral veel charme. Niet perfect, maar dat maakt het alleen maar beter. Het publiek lacht, kijkt ademloos toe en klapt zich een slag in de rondte. De show is gerust absurdistisch te noemen, maar de clowneske nummers bezitten geen greintje ironie en de spelers maken zichtbaar lol met elkaar en hebben liefde voor hun spel. Dat maakt de voorstelling bijzonder charmant, waarin de begeleidende band humor en gevoeligheid onderstreept. Het is niet moeilijk je mee te laten voeren met dit wonderlijke circus.

©Robert Koekkoek

En dat alles gebeurt met een extra bijzonder doel: een nieuwe circustent bij elkaar spelen. Rein de Kok, een van de leden van CdP, vertelt dat de groep hun straattheater graag naar een nog hoger plan wil tillen. “Met mooi weer zoals vandaag, is het spelen in de openlucht nog niet zo’n probleem, maar als het weer niet mee zit is het een ander verhaal.” Hij roept het publiek na de show op iets bij te dragen, want “een nieuwe tent kost echt heel erg veel.” ‘Heel erg veel’ is in dit geval veertigduizend euro. Hoeveel ze al bij elkaar hebben weten ze nog niet, maar zodra het zover is komt er een nieuw programma. Circus Platzak doet nu de naam dus nog eer aan maar in de winter van 2018 speelt Cirque du Platzak hopelijk een nieuw programma in een gloednieuw onderkomen.

Cirque du Platzak is nog te zien op zondag om 15:00 uur en 18:15 uur.

©Robert Koekkoek