Cultuur voor thuis

20 april 2020, 13:00

Zit je er even helemaal doorheen? Verveel je je kapot? Of heb je gewoon behoefte aan een shot cultuur. Deze is voor jou!

Hoogte80 Festival mag dan wel niet doorgaan dit jaar, de geweldige makers die eigenlijk op het festival zouden spelen doen dat wel! Veel van hen delen in deze tijd mooie, ontroerende, lieve, kritische of gewoon intens fijne werken. We hebben ze hieronder verzameld. Dit blog zal worden aangevuld.

TgECHO – EchoTV

Voor alle hongerige theaterliefhebbers deelt tgECHO iedere vrijdag een registratie van een voorstelling uit hun archief, de voorstellingen zijn te bekijken via een speciale pagina op hun website.

Maar dat is niet het enige! Vanaf zondag 24- t/m zondag 31 mei publiceren ze elke dag een nieuwe aflevering van een hoorspel “Ondergronds” i.s.m. De Vlieg. Zelf omschrijven ze het als: “Alice in wonderland meets David Lynch in een absurdistisch hoorspel” Dat belooft wat ons betreft veel goeds!


Theatergroep Kwatta

Ideaal voor met de kids! Theatergroep Kwatta stelt een enorm aantal jeugdtheatervoorstellingen beschikbaar op haar Youtube kanaal. Op het moment van schrijven staan er al tien voorstellingen online. Er is wat voor elke leeftijdscategorie, zoals Mariken voor 6+ en Nathans kinderen voor 12+. Je bekijkt ze via het Youtube kanaal van Theatergroep Kwatta


De Dansers

Niet speciaal voor de quarantainetijd, wel heel fijn! De Dansers hebben een aantal nummers uit hun voorstelling Shake Shake Shake op EP uitgebracht. Ontroerende nummers die onverwachts prachtig aansluiten op deze roerende tijd.


Rinske Bouwman & Inge Wannet

Theaterduo Rinske Bouwman en Inge Wannet maken ‘Binnenwerkjes’: luistertheater voor thuis. Na het succes van Nachtkraaien (****Volkskrant), zijn Rinske Bouwman en Inge Wannet gestart met hun volgende theaterproductie. De thuisblijfadviezen in verband met Corona gooiden de planning echter om.

Daarom ontwikkelden Rinske Bouwman en Inge Wannet Binnenwerkjes: luistertheater voor thuis. Kleine, behapbare luistervoorstellingen voor binnenshuis, in de woonkamer, kijkend naar buiten, tijdens het wakker worden, of… op het toilet.

Binnenwerkjes zijn hele korte luistertheatervoorstellingen voor thuis. Elke werkdag komt er een nieuw Binnenwerkje online. Luister ze voor je raam, in je bed, op de vloer of op de bank. Met Binnenwerkjes beleef je het allemaal net even anders.


Mirthe Dokter – Het volk der introverten

Mirthe Dokter brengt kunst en creativiteit momenteel letterlijk naar je huiskamer met een geweldig leuk community project: Het volk der Introverten. Dit project wordt ondersteund door Museum Arnhem.

Het Volk der Introverten is een groeiend beeldend kunstwerk, iedereen mag eraan bijdragen en de hoofden worden uiteindelijk geëxposeerd in De Kerk. Jouw hoofdje dus ook.

Woon je in Arnhem? Dan bezorgt Mirthe zelfs een beetje klei bij je thuis.

Op 29 april om 13.30 zal Mirthe LIVE kleien tijdens een livestream op de Facebookpagina van Museum Arnhem, bewaar je klei en klei op afstand mee. Mirthe leidt je door de kleisessie heen!


Toneelgroep Oostpool – #troostpool

De deuren zijn dicht. De repetitieruimte is leeg. Maar bij Toneelgroep Oostpool zitten ze zeker niet stil. Juist in deze periode maken zij ruimte voor nieuw of anders vormgegeven werk. Ze zoeken naar nieuwe wegen en alternatieve mogelijkheden. Want juist in deze tijd ontstaan er prachtige nieuwe initiatieven.

De #troostpagina is goed gevuld met voorstellingen, podcast en andere content. Daar zal de komende tijd alleen maar meer bijkomen.


De Plaats

Muziektheatergroep De Plaats zou deze zomer reizen langs Gelderse landgoederen met hun gloednieuwe voorstelling Op Koude Grond. Dat kan helaas niet doorgaan. Ze stellen daarom de registratie van Gedroomd Land online beschikbaar. Geniet van De Plaats met o.a De Arnhemse Meisjes en Fenna Schoren.

Hieronder een kort fragment uit de voorstelling. De volledige voorstelling kijk je via de website van theater De Plaats. Genoten? Vergeet dan niet een donatie achter te laten.


Vloeken in de Kerk

Annelies van Wijk van theatergezelschap Vloeken in de Kerk schreef een prachtige tekst over troost, eksters en quarantaine. Over niet vitaal zijn en de kracht van nutteloosheid. Ze draagt hem hieronder voor. Lees je liever zelf? Dat kan via deze link.


Verschillende mannen zitten bij elkaar. De een in een jurk, de ander in een stoere outfit. Iedereen is anders.

Bellen met: Boys Won’t Be Boys

Nog zo’n aanrader die niet speciaal voor de quarantaine periode is gemaakt. Rikkert van Huisstede zou eigenlijk met Boys Won’t Be Boys naar Hoogte80 Festival komen. Ze ontwikkelden voor de voorstelling een speciale audiobeleving. Bel telefoonnummer 06 42 28 04 81 voor inspiratie, informatie en voorproefjes:

  • doe een telefonische workshop zelfliefde (2 minuten)
  • beluister een opwindend gedicht van Simone van Saarloos
  • hoor een lied van Rikkert van Huisstede
  • laat Barry de Bruin je voorlezen
  • en heel veel meer!

Eigenlijk is het telefoonnummer de voorstelling, maar dan in het klein! Probeer het zelf maar eens uit. Deze audiobeleving is gemaakt door Allard Medema.