Cultuur voor thuis

6 januari 2021, 13:00

Zit je er even helemaal doorheen? Verveel je je kapot? Of heb je gewoon behoefte aan een shot cultuur. Deze is voor jou!

Hoogte80 Festival ging dan wel niet door in 2020, de geweldige makers die eigenlijk op het festival zouden spelen blijven mooie dingen maken! Veel van hen delen in deze tijd mooie, ontroerende, lieve, kritische of gewoon intens fijne werken. We hebben ze hieronder verzameld. Dit blog zal worden aangevuld.

TgECHO – ECHO

tgECHO maakt momenteel de nieuwe voorstelling ECHO. Een kubistische, zwart-komische one-woman-show. De voorstelling gaat in maart 2021 in premiere.

In mei nam TgEcho samen met De Vlieg iedere dag een nieuwe aflevering van een hoorspel op. Zelf omschrijven ze het als: “Alice in wonderland meets David Lynch in een absurdistisch hoorspel


Theatergroep Kwatta

Ideaal voor met de kids! Theatergroep Kwatta stelt een enorm aantal jeugdtheatervoorstellingen beschikbaar op haar Youtube kanaal. Op het moment van schrijven staan er al tien voorstellingen online. Er is wat voor elke leeftijdscategorie, zoals Mariken voor 6+ en Nathans kinderen voor 12+. Je bekijkt ze via het Youtube kanaal van Theatergroep Kwatta


De Dansers

Niet speciaal voor de quarantainetijd, wel heel fijn! De Dansers hebben een aantal nummers uit hun voorstelling Shake Shake Shake op EP uitgebracht. Ontroerende nummers die onverwachts prachtig aansluiten op deze roerende tijd.


Rinske Bouwman & Inge Wannet

Theaterduo Rinske Bouwman en Inge Wannet maken ‘Binnenwerkjes’: luistertheater voor thuis. Na het succes van Nachtkraaien (****Volkskrant), zijn Rinske Bouwman en Inge Wannet gestart met hun volgende theaterproductie. De thuisblijfadviezen in verband met Corona gooiden de planning echter om.

Daarom ontwikkelden Rinske Bouwman en Inge Wannet Binnenwerkjes: luistertheater voor thuis. Kleine, behapbare luistervoorstellingen voor binnenshuis, in de woonkamer, kijkend naar buiten, tijdens het wakker worden, of… op het toilet.

Binnenwerkjes zijn hele korte luistertheatervoorstellingen voor thuis. Elke werkdag komt er een nieuw Binnenwerkje online. Luister ze voor je raam, in je bed, op de vloer of op de bank. Met Binnenwerkjes beleef je het allemaal net even anders.


Toneelgroep Oostpool – De Profundis

In februari / maart speelt Toneelgroep Oostpool De Profundis. Charli Chung’s bewerking van Oscar Wilde’s klassieker is een mix van theater, dans, muziek en beeldende kunst. Gespeeld door Ludwig Bindervoet, gedanst door Ivan Montis, met muziek en performance van Ariah Lester. Dit fantastische team schittert vanaf 20 januari in de theaters.


Vloeken in de Kerk

Annelies van Wijk van theatergezelschap Vloeken in de Kerk schreef een prachtige tekst over troost, eksters en quarantaine. Over niet vitaal zijn en de kracht van nutteloosheid. Ze draagt hem hieronder voor. Lees je liever zelf? Dat kan via deze link.


Bellen met: Boys won’t be boys

Verschillende mannen zitten bij elkaar. De een in een jurk, de ander in een stoere outfit. Iedereen is anders.

Nog zo’n aanrader die niet speciaal voor de quarantaine periode is gemaakt. Rikkert van Huisstede zou eigenlijk met Boys Won’t Be Boys naar Hoogte80 Festival komen. Ze ontwikkelden voor de voorstelling een speciale audiobeleving. Bel telefoonnummer 06 42 28 04 81 voor inspiratie, informatie en voorproefjes:

  • doe een telefonische workshop zelfliefde (2 minuten)
  • beluister een opwindend gedicht van Simone van Saarloos
  • hoor een lied van Rikkert van Huisstede
  • laat Barry de Bruin je voorlezen
  • en heel veel meer!

Eigenlijk is het telefoonnummer de voorstelling, maar dan in het klein! Probeer het zelf maar eens uit. Deze audiobeleving is gemaakt door Allard Medema.