Wit Konijn Rood Konijn – Zaterdag 13 maart 20:00

2 maart 2021, 20:36

Op 13 maart 2020 moesten bijna alle theaters ter wereld hun deuren sluiten vanwege corona. Nu één jaar later wordt er in meer dan 30 landen op 13 maart 2021 de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld om hierbij stil te staan. In theaters over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. Een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan. In Arnhem stapt de Arnhemse actrice Juul Vrijdag het toneel op om het stuk ‘Wit Konijn Rood Konijn’ te spelen.

De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. Actrice Juul Vrijdag opent ter plekke, op het podium, deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekt ze tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Dit stuk is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald, waaronder het Nederlands en is al duizenden keren opgevoerd. En steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

Wit Konijn Rood Konijn is geschreven door de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour terwijl hij in Iran in een ‘lock down’ zat. Het meemaken van dit stuk waarbij ook de acteur geen voorkennis over het stuk heeft is een intense ervaring van vrijheid, saamhorigheid en gedeelde verantwoordelijkheid.’ Casper de Vries, programmeur Hoogte80 Festival 

In de media:

‘Een verbluffend stuk theater, tot nadenken stemmend en moreel verontrustend’ Fringereview

‘Nassim Soleimanpour is een fel – zelfs beangstigend – originele stem, en een opwindend bedreven vakman… Ga Kijken!’  The Skinny

‘Wild onvoorspelbaar en volkomen onvergetelijk, Wit Konijn, Rood Konijn is een stoot in de lucht voor zelfexpressie; een bewijs van de kracht van woorden om culturen en grenzen te overstijgen. Je moet er zijn!’ New Zealand Herald

Credits
tekst: Nassim Soleimanpour |  Producent: Aurora Nova | Acteur: Juul Vrijdag | techniek: Posttheater | productie: Hoogte80 festival | Een samenwerking van Hoogte80 Festival, Musis & Stadstheater en Posttheater

Wanneer: Zaterdag 13 maart om 20 uur
V-Tickets: live thuis kijken via een livestream
prijs: de livestream is gratis, bestel wel van te voren een V-ticket. Bestellen kan tot uiterlijk een half uur voor aanvang.