Hoe gaat het nu met Anna Schoen?

4 januari 2022, 13:56

Hoe gaat het nu met Anna Schoen, en waar kijkt zij naar uit dit jaar?

De afgelopen twee jaren waren behoorlijk K*&^%, en ondanks de mooie alternatieven voor het festival hebben we jullie en de bult gemist. Daarom kunnen we niet anders dan (uit)zicht houden op de bult en al het moois dat moois wat daar hopelijk weer plaats kan vinden.

In de rubriek ‘Hoe gaat het nu met..?’ blikken we met een maker die betrokken is bij Hoogte80 terug op 2021 en kijken we vooruit naar wat 2022 kan brengen.

Deze keer is het de beurt aan Anna Schoen

Anna is artistiek leider en speler van theatergroep ECHO. In 2021 organiseerde Hoogte80 samen met ECHO en Cafe Bosch tien dagen lang de locatievoorstelling ‘EINDLAND’ bij Stadsblokken, Arnhem.

Hoe was afgelopen jaar voor je?

Het was een raar jaar dat veel veerkracht vroeg. Planning omgooien, nieuwe vormen zoeken om tóch het publiek te kunnen bereiken. Nieuwe vormen ontdekken is uiteraard heel leuk, maar ik merk dat ik wel verlang naar “gewoon theater”. Spelen voor een publiek van échte mensen in een theater of op locatie. Dat is waar mijn hart ligt. Daar krijg ik energie van. Zoals het minifestival EINDLAND dat we samen met H80 en Cafe Bosch organiseerden op de stadsblokken. Pas op de eerste avond realiseerde ik me hoe lang het geleden was dat ik voor een tribune vol mensen had gespeeld. En na afloop hoe bijzonder en vitaliserend dat eigenlijk is.

Hoe gaat het nu met je?

We zitten nu net in een nieuwe lockdown en ik merk dat mijn veerkracht afneemt. Een maand geleden zag ik het restje van de al verplaatste tournee van mijn solovoorstelling ECHOverdampen. Nu vrees ik voor onze eerste repetitieweek en de voorstellingen -verplaatst naar de middag- die ik nog had willen zien, zijn geannuleerd. Ik ben een beetje murw geslagen merk ik.

Wat drijft jou op dit moment om vooruit te kijken?

Alle mooie plannen die we met ECHO hebben. Deze maand hadden we 3 workshops in voorbereiding van het repetitieproces in januari/februari. Het hele artistieke team deed mee en dat was zo’n verademing: in een repetitieruimte zijn met een groep inspirerende, talentvolle mensen. Nieuwe dingen leren. Nieuwe dingen maken. 

Waar kijk jij het meest naar uit in 2022?

Onze nieuwe voorstelling Twee Geliefden Op Zoek Naar Een Droomhuis, de reprise tournee van mijn solo ‘ECHO’ en onze leesavonden waarop we (afstudeer)werk van studenten Writing For Performance lezen met oud- en nieuw talent. En ik heb zin om heel veel voorstellingen te gaan kijken!

Waar verheug jij je het meest op als je vooruit kijkt naar Hoogte80 Festival 2022?

Ik ben heel benieuwd naar de theaterprogrammering. Ik vind het altijd leuk dat er zoveel verschillende dingen te zien zijn.    

Heb je een tip voor de lezer om de tijd te doden tot aan het festival?

Onze podcast ‘Ondergronds’ luisteren die we maakten tijdens de eerste lockdown. (https://tgecho.com/voorstellingen/ondergronds/

Of natuurlijk lekker naar buiten en afval rapen. Kijk eens op https://www.facebook.com/Heel-Arnhem-Schoon-455923141906810/ voor acties bij jou in de buurt.

📸 Omslagfoto door Sanne Peper

Hoogte80 brengt Café Theater Festival naar Arnhem!