Hoe gaat het nu met Élénie Wagner?

13 januari 2022, 12:15

Hoe gaat het nu met Élénie Wagner, en waar kijkt zij naar uit dit jaar?

De afgelopen twee jaren waren behoorlijk K*&^%, en ondanks de mooie alternatieven voor het festival hebben we jullie en de bult gemist. Daarom kunnen we niet anders dan (uit)zicht houden op de bult en al het moois dat daar hopelijk weer plaats kan vinden.

In de rubriek ‘Hoe gaat het nu met..?’ blikken we met een maker die betrokken is bij Hoogte80 terug op 2021 en kijken we vooruit naar wat 2022 kan brengen.

Deze keer is het de beurt aan Élénie Wagner

Élénie speelde voor het eerst op Hoogte80 festival binnen de Nieuwe Oost met haar toenmalige collectief ‘Afgefackt.’

Voor Hoogte80 Festival 2022 zal ze met haar collectief Zuhause intensief gaan samenwerken met Hoogte80. De première van hun nieuwe locatietheaterproductie ‘Malati’ zal dan ook op de bult plaatsvinden.

Hoe was afgelopen jaar voor je?

Zoeken, schakelen, loslaten, doorzetten en volhouden. Ondanks de vele afgelaste klussen heb ik gelukkig nog een toffe productie bij Het Houten Huis/PeergrouP/Wabisabi kunnen doen, waarin ik de longen uit mijn lijf kon zingen. Daarnaast heb ik met mijn muziekproject Eliën een nieuwe Ep gereleased (‘Naar het Blauw’ – nu te beluisteren op Spotify 😉) en met mijn collectief Zuhause onze eerste korte film gedraaid, waar ik heel erg trots op ben.

Hoe gaat het nu met je?

Het gaat zijn gangetje, maar het vergt wel enorm veel van je om steeds weer teleurgesteld te worden in het feit dat we ons vak niet kunnen uitvoeren. Ik zie om me heen dat de veerkracht begint af te nemen, zoveel getalenteerde vrienden en collega’s zitten thuis; de mooiste voorstellingen, muziek, ideeën en dromen noodgedwongen weggestopt en met de gedachte in hun hoofd om misschien maar iets anders te gaan doen. Wij kunstenaars hebben de missie om de wereld in te kleuren. Je ziet dat de wereld steeds grauwer begint te worden zonder ons werk.

Wat drijft jou op dit moment om vooruit te kijken?

Mijn ideeën voor de toekomst, de plannen met mijn collectief voor aankomende zomer, het schrijven van nieuwe songs die ik in het najaar hopelijk de wereld in mag slingeren. Ik mocht een toffe digitale sessie doen voor het lokale programma van Eurosonic Noorderslag (Grunnsonic), die volgende week uitgezonden wordt en ik ga een vet project doen als maker binnen ArtEZ. Dat soort dingen geven mij energie.

Waar kijk jij het meest naar uit in 2022?

Maken en spelen! Ik kijk er het meest naar uit om onze nieuwe voorstelling ‘Malati’ samen met Zuhause te ontwikkelen, met mijn band nieuwe gigs te spelen en de reprise van de voorstelling ‘Hier valt niets te halen’ van Het houten huis, PeergrouP en Wabisabi eindelijk op Oerol te kunnen spelen. (Dat laatste is al twee jaar uitgesteld wegens Covid). Er is voor mij gewoon geen vervanging in het leven voor het gevoel van het binnenste van jezelf naar buiten keren voor een goede performance. Ik moet dat podium op, zo snel als mogelijk.

Waar verheug jij je het meest op als je vooruit kijkt naar Hoogte80 Festival 2022?

Naar de premiere van onze voorstelling ‘Malati’ tijdens Hoogte80. Naar het rondneuzen op het festivalterrein, in gesprek raken met andere makers en genieten van het uitzicht, de zon, (of regen mag ook hoor;), lekker eten en vooral veeeeeeeel creativiteit.    

Heb je een tip voor de lezer om de tijd te doden tot aan het festival?

Lezen, muziek luisteren en mooie films kijken. Zoek naar nieuwe dingen van jonge makers, zo support je de sector ook nog een beetje. Bijvoorbeeld mijn nieuwe EP ‘Naar het Blauw’ en de daarbijbehorende korte film, geregisseerd en gechoreografeerd door Davey Bakker. 🙂

Spotify: https://open.spotify.com/artist/0xGB1jHBcXPH0crWLM3K72

Youtube: https://www.youtube.com/c/Zuhausechannel/

Daarnaast is mijn tip: Wandel alles eruit! Dat doe ik elke dag met mijn hondje Tony en geloof me; de natuur en de dieren geven het meeste troost op dit moment. Dus doe er iets goeds voor terug als je zingeving zoekt:)

Hoogte80 brengt Café Theater Festival naar Arnhem!