Programma Nieuws Meedoen Bezoekersinfo Hoogte80 Contact
 
 
 
 
 
 

Nieuws

Patrick Nederkoorn schafft das in het Nederlands én het Duits
In ‘Het oranje gevaar’ stelt cabaretier Patrick Nederkoorn zichzelf en het publiek de vraag: wat als klimaatdoemscenario’s uitkomen? Wat als wij ons land moeten verlaten en massaal naar Duitsland vluchten?

Doemscenario of realiteit?
“Dat vraag ik me dus af. In de hoeveelheid heftig nieuws is het moeilijk te beoordelen wat klopt, maar het maakt me wel angstig. Vlakbij mijn huis staat een bordje ‘-3,8 NAP’. Welk normaal denkend dier zou daar blijven zitten? Wanneer komen we in actie?”

Wat is je drijfveer achter deze voorstelling?
“Ik wil de rollen eens omdraaien. Er wordt veel geklaagd over de stroom aan vluchtelingen die onze kant op komt; Nederland ziet zichzelf als de ontvangende partij. Maar wat als je aan de andere kant staat? Ik stelde bij een try-out de vraag wie denkt dat een ander land ons met open armen zal ontvangen. Niemand – een pijnlijk besef. Klinkt zwaar, maar met het stellen van deze vragen komen veel grappen vrij. Het blijft cabaret.”

Je speelt in het Nederlands én in het Duits; waarom?
“Omdat ik deze voorstelling ook in Duitsland ga spelen. Ik ga daar namens het Nederlandse volk poolshoogte nemen. Realiseren zij zich wat voor volk er met de caravan op ze af komt? Zitten zij op ons te wachten? Ik volg momenteel een cursus Duits. Grappig: ik werd lager ingeschaald dan ik had verwacht, dus ik ben nu allemaal middelbare schoolstof aan het oprakelen. Duitsers schijnen het trouwens alleen maar leuk te vinden als je de taal niet perfect spreekt.”

Wat zijn verschillen tussen Nederlanders en Duitsers?
“Ik heb inmiddels al een hele lijst. Wij zijn informeel, zij formeel. Duitsland is hiërarchischer, wij lullen heel veel om consensus te bereiken. Wij zijn vaak negatief over hen, terwijl zij positief zijn over ons. Zij zijn dan weer kritischer op zichzelf, terwijl Nederlanders vaak een positief zelfbeeld hebben. En: zij hebben een groot besef over de eigen beladen geschiedenis, waardoor ze opener zijn tegenover vluchtelingen.”

Waarom Hoogte80?
“Een hoog punt. Als het misgaat, zijn we daar veilig. Maar vooral omdat ik er twee jaar geleden ‘Zomaargasten’ deed, een talkshow over bezoekers. Mensen bleken enorm gul en open. Zo vertelde een gast dat hij zijn vrouw op tweede kerstdag had ontmoet bij de McDonalds in Duiven. Prachtig verhaal! Ik wilde dolgraag terugkomen en speel dit jaar zes voorstellingen per dag, waarvan steeds één in het Duits.”

www.patricknederkoorn.nl

 
 
 
< TERUG NAAR OVERZICHT
 
 
 

Kantoor
Nieuwe Plein 3
6811 KN
Arnhem

Email
info@h80festival.nl

Festival adres
Stadspark Hoogte80
Zaslaan, Arnhem
website door DigiConcept - Cre-Aid