Vloeken in de Kerk | De Donkere Biecht

Performancediensten met de voeten in de traditie en de klauwen in het nu

Vloeken in de Kerk maakt tragikomische performancediensten met de voeten in de traditie en de klauwen in het nu. Het gezelschap nodigt voor iedere voorstelling de spannendste makers van het moment uit, om een theatrale biecht te maken waarin ze zich volledig blootgeven aan het publiek. Bij Vloeken in de Kerk bestaan geen filters, louter eerlijke verhalen. Theater, dans, muziek, filosofie en levensbeschouwing ontmoeten elkaar in een vernieuwende kruisbestuiving, waarin een danssolo overgaat in een kaarsenritueel, een preek onderbroken wordt door een sketch, en publiek veel meer is dan alleen een toeschouwer.

Met haar performancediensten bouwt Vloeken in de Kerk aan een moderne plek van troost, waar verschillen plaatsmaken voor verbinding. In plaats van te focussen op maatschappelijk succes en geluk, kijkt het gezelschap de universele complexiteit van het leven diep in de ogen. De makers gooien hun wapens neer, keren zichzelf binnenstebuiten en nodigen het publiek uit hetzelfde te doen.

Vloeken in de Kerk werd in 2015 opgericht door dramaturg Alinde Hoeksma. Het Utrechtse gezelschap heeft sindsdien drie speelreeksen gemaakt in kerkgebouwen en op festivals, waaronder het zevenluik De Deugd van Tegenwoordig (o.a. op festival De Parade) en het vierluik Op zoek naar Geluk. In 2020 maakt het gezelschap de voorstelling DONKER, over de duistere doch bruisende schaduwkanten van de mens.

In April maakte Vloeken in de kerk deze bijzondere video over troost in tijden van corona.

Meer over Vloeken in de Kerk | De Donkere Biecht