Frederique van Domburg | Jas voor een geliefde

Frederique speelt, schrijft, verbeeldt en borduurt poëtische verhalen en probeert mensen voor een moment dichtbij elkaar te brengen.

Bij het maken van beelden om mee te spelen laat ze zich graag door de natuur inspireren. Zo borduurde ze een landschap aan de binnenkant van een mosgroene jas, stak ze haar haren vol met lichtgevende bloemen van papier, behing zichzelf met monarchvlinders van stof en verlengde haar vingers met takken alsof ze zelf een boom was. In het schrijven van teksten gaat ze intuïtief te werk en verweeft ze graag uiteenlopende figuren en toevalligheden tot een kloppend geheel, zoals dat ook in surrealistische schilderijen word gedaan. Haar laatste voorstelling De jas voor een geliefde werd o.a. omschreven als ‘een Soefi-sprookje en een combinatie van Het land van Maas en Waal en Siddharta’.  Ze verbindt graag het kleine met het grote, als een insect met de sterren in het heelal, en de stilte met het ‘lawaai’ van alledag. 

De jas voor een geliefde

In De jas voor een geliefde beschrijft Frederique op cellomuziek het leven als een treinreis.
Met teksten vol rijm en poëtische beelden nodigt ze het publiek uit om mee te reizen langs universele herinneringen aan het leven. Hoe verder op reis, hoe voller de trein raakt met de meest uiteenlopende figuren.

“Een sliert van mensen in gladgestreken pak, een wandelende tak, een wetenschapper met een baard en met de wereld in zijn zak en ook nog een libelle! – met een geknakte staart.”

Frederique speelt een naaister aan haar werktafel. Het project is een grasgroene jas voor een geliefde in de verte. Er loopt een rivier van blauwe stof uit de mouw van de jas en door de hele ruimte. Groen en blauw, de kleuren van de aarde, vanuit het heelal gezien. De naaimachine wordt de trein die een spoor over de wereldbol trekt. Er wordt gespeeld met de metafoor van de jas als een sluier over alle dingen en het idee dat er achter die sluier licht schijnt dat ons allemaal verbindt. Uiteindelijk blijkt de voorstelling een scheppingsverhaal over een Grote Onbekende Dichter die een jas voor zichzelf besloot te maken.

Meer over Frederique van Domburg | Jas voor een geliefde