Pieter Post | De Schildpad

Niets doen is hard werken

Als je dag gevuld is met allerlei zaken die gedaan moeten worden. Als je gewend bent van de ene afspraak naar de volgende te rennen. Als je ieder uur je smartphone checkt om maar niets te hoeven missen. Dan zal je merken dat helemaal niets doen veel makkelijker gezegd is dan gedaan.

“To do nothing at all is the most difficult thing in the world, the most difficult and the most intellectual”

Oscar Wilde

Kan dat wel, niets doen? Je doet namelijk altijd wel iets, ook als je helemaal niets doet. En hoe moeilijk is dat niets doen eigenlijk? Het is moeilijker dan iets doen, dat is een ding wat zeker is. Alvorens je tijd hebt om niets te doen is er altijd nog wel iets te doen. Maar zo kom je nooit toe aan niets doen. Je kunt rustig zeggen: niets doen is hard werken.

Neem de tijd, ga flierefluiten en flaneren. Een slecht geweten weerhoudt je van lummelen en lanterfanten. Lui zijn doet de tijd stil staan, laat je uitzoomen, dagdromen en vergeten. Als dat lukt kom je weer op krachten, op nieuwe idee├źn en inzichten. Maak voortaan vaker gebruik van je sluimerende en verborgen talent om helemaal niets te doen. Laat de schildpad je tempo bepalen.

Don’t underestimate the value of Doing Nothing, of just going along, listening to all the things you can’t hear, and not bothering

Winnie the Pooh

Meer over Pieter Post | De Schildpad